Verandering en verlies

Aan ieder verlies gaat een verandering vooraf. Of dat nu een ingrijpende verandering betreft of iets kleins. Er is in beide gevallen iets dat anders gaat dan je had verwacht, of wat je gewend bent. Vooral bij het verwachten gaat het mis. Eigenlijk gaat ieder mens er vanuit dat alles altijd hetzelfde blijft en dat geldt vooral voor de fijne dingen. ‘Ja natuurlijk is het leven verandering,’ zeg jij dan vol overtuiging  ‘dat weet ik echt wel hoor.’ Maar weet jij dat echt?? Is dat een diep weten, of  iets wat je misschien ergens hebt gelezen of hebt opgevangen tijdens een lezing van een bekend persoon of een leraar? Echt open staan voor verandering houdt in dat je mee beweegt met het leven en alles wat zich aandient. Of dat nu jouzelf betreft of een situatie. Veranderingen zijn nodig om te groeien en onlosmakelijk verbonden met het bestaan.  Als je goed oplet zul je merken dat iedere nieuwe dag vol zit met veranderingen. Een klein voorbeeld; je gebruikt al jaren dezelfde koffie en dan ontdek je op een dag dat jouw zo geliefde pak koffie niet meer te krijgen is. Een ander voorbeeld; je bent gewend aan jouw specifieke ochtendritueel, yoga, meditatie, dansen, schrijven.. ect. en ineens loopt het anders want de nieuwe buren zijn bezig met een verbouwing en slopen de badkamer eruit op de vroege ochtend.

Wat gebeurt er in jou bij een verandering?

Kun je (h)erkennen wat er geraakt wordt?

Is er teleurstelling, verdriet, of misschien wel boosheid?

        

Dit zijn betrekkelijk kleine veranderingen en toch veroorzaken ze vaak een hoop onrust en verstoren ze jouw gemoedstoestand want zo had je het niet bedacht. Je ging er vanuit dat jouw koffie op dezelfde plek zou staan in de winkel. En je verwachtte bij het opstaan dat je zo als ieder ochtend, je ochtendritueel kon doen. Ineens is er iets van buiten dat jou komt verstoren, zo ervaar je het tenminste.

Hoe gaat het dan met jou als grote veranderingen zich aandienen? want die komen vroeg of laat op je pad. Kun jij mee bewegen met het leven zonder je schrap te zetten bij iedere verandering, of bitter te worden door ingrijpende gebeurtenissen?

Waar loop jij tegenaan als het om veranderingen gaat?

Wat heb je nodig en hoe kan ik jou helpen?

Liefs, Anna